نقش مادرانه و پدرانه در شکل‌گیری هویت فرزندان چیست؟

نقش مادرانه و پدرانه در شکل‌گیری هویت فرزندان

دستیابی به هویت ، یکی از موضوعاتی است که هر فرد باید خودش تلاش کند تا بتواند به آن برسد ولی نباید از این موضوع غافل بود که نقش اجتماع و به خصوص والدین در این مسیر، نقشی تعیین کننده است.

پدر و مادر ، اولین کسانی هستند سنگ بنای شخصیت فرزندشان را می گذارند و نقش بسیار مهمی دارند به حدی که روانشناسان، فرزندان را آیینه تمام نمای والدین می دانند.

رفتارهایی که با کودک می شود و الگوهایی که در خانواده می بیند در شکل گیری شخصیت و هویت ایشان به حدی اثرگذار است که شاید به جرأت می توان گفت که به زحمت می شود گوشه ای از آن را از ذهن کودک پاک کرد.

بخش قابل توجهی از شخصیت افراد در دوران کودکی آنها و در خانواده شکل می گیرد.نوجوانی می تواند در دوران نوجوانی با عزت نفس و اعتماد به نفس باشد که از قبل آن را در خانواده تجربه کرده باشد والاّ با آسیبهایی مواجه خواهد شد.

پدر و مادر به عنوان خانواده چگونه می توانند در ایجاد وتقویت فرزند خودشان کمک کنند؟

پدر و مادر می توانند با برقراری ارتباط صحیح و سازنده بافرزندان به نحوی که آنها اینگونه حس کنند که  پشتیبان دارند و همچنین ایجاد محیط سالم و رشد دهنده به آنها کمک کنند. محیط را طوری آماده کنند که فرزندان از سلامت روحی و روانی برخوردار باشد و باقدرت بتوانند با اطرافیان، ارتباط موثری داشته باشند.

باید خانواده را طوری مدیریت کرد که فرزندان حسّ امنیت را به وضوح ببینند و با اعتماد کامل قدم به دنیای بزرگ بیرون بگذارند نه اینکه هنوز نتوانستند در دنیای کوچک خانواده برای خودشان یک محیط امن بسازند بعد وارد دنیای پراز هیاهوی بیرون از خانه شوند.مثلاین می ماند که دانش آموزی درسهایش را نخواند بگوید وقتی رفتم کلاس پایه بالاتر ، بعداً برمی گردم واین درسهای گذشته را می خوانم هرگز این اتفاق نمی افتد چراکه کلاس بعدی خودش اینقدر چالش و شاخ و برگ دارد که فرصت تأمل در مورد موضوعات دیگر برایش فرهم نمی شود.

والدین بایدبه این حد از آگاهی برسند که ،زمانی که آنها مدام در خانه در حال تنش و درگیری هستند اولاً نمی توانند با فرزندانشان ارتباط موثری برقرار کنند، ثانیاً اینکه آنچه فرزندان میبینند در وجودشان نهادینه می شود و این تنشها را دارندبا تمام وجودشان لمس می کنند و خلی وقتها می بینند که پدر ، یا مادرشان وقتی چالشی توی زندگیشان اتفاق می افتد چگونه با آن برخورد می کنندو آنها هم یاد می گیرند اگر بی تابی کرد و شروع به آه و ناله و داد و بیداد کرد غیراز اینکه با روح و روان فرزند بازی می شود، فرزند هم یاد می گیرد که وقتی این چنین اتفاقی افتاد دنبال حل آن نباشد بلکه با داد و فریاد ،دیگران را متهم کند.

هویت فرزندان بستگی به سبک تربیت والدین نیز دارد. اگر والدین افرادی باشند که در مسائل ریز و درشت زندگی با هم به مشورت می نشینند آنها هم یاد می گیرند که درزندگی با دیگران مشاوره کرد و اگرخودرأی ومستبد باشند آنهانیز خودرأی ویک دنده و لجباز بار می آیند واگر بیخیال و یله و رها باشند فرزندان نیز الگوبرداری می کنند.

والدین گرامی باید بدانند که نوجوان به دنبال دیده شدن است، دنبال اینست که در مقطعی که وارد دنیای بزرگ می شود اورا دیگران ببینند و به او بها بدهند .بتواند با دیگران ارتباط موثر برقرار کند ، بتواند در جمع نظرخودش را مطرح کند و به تعبیری عرض اندام کند ،همه این موارد است که هویت نوجوان را ایجاد می کند و در تمامی این موارد، پدر ومادرند که نقششان تحت هیچ شرایط قابل مخفی کردن نیست بلکه باید پرقدرت  و با تمام توانشان در مسیر ایجاد و تقویت هویتی قوی برای فرزندشان تلاش کنند.

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *